Er is veel concurrentie op de arbeidsmarkt, dus hoe val jij op tussen alle sollicitanten? Je cv (curriculum vitae) is de eerste indruk die een bedrijf van je krijgt. Met onderstaande tips ben jij een stapje dichterbij het sollicitatiegesprek. En onthoud: het perfecte cv bestaat niet.

 

Waar moet je opletten bij het opstellen van je cv?

 

Inhoud

Je begint met de belangrijkste informatie: je contactgegevens. Zorg voor een professioneel e-mailadres. Daarna vermeld je jouw meest recente en relevante (werk)ervaring en/ of opleiding. Geef bij je werkervaring niet alleen de functie en het bedrijf aan, maar ook je taken en verantwoordelijkheden. Benadruk hierbij je sterke punten. Om je cv persoonlijker te maken kun je ook je hobby’s en interesses vermelden.

 

Vormgeving

Behalve de inhoud van je cv is ook de vormgeving van je cv belangrijk. Je cv moet visueel aantrekkelijk zijn. Denk aan een duidelijk lettertype, een creatieve lay-out en een logische opbouw. Je hoeft geen grafische vormgever te zijn om een visueel aantrekkelijk cv te bewerkstelligen; er zijn veel online tools waarmee je snel en eenvoudig een cv kan opstellen. 

 

Spelling

Een taal-, spel- of stijlfout kan een reden zijn om je cv niet verder te lezen. Laat je cv dus door meerdere personen controleren!

 

Foto

De meningen over het toevoegen van een foto op je cv zijn verdeeld. Een foto toevoegen aan je cv is in ieder geval geen verplichting. Wil jij wel een foto aan je cv toevoegen? Zorg dan voor een duidelijke en representatieve foto met een rustige achtergrond. Een selfie is not done!

 

Online

Ook op internet kan een werkgever een goede (of juist slechte) indruk van jou krijgen. Naar aanleiding van je cv en sollicitatiebrief is de kans aanwezig dat je wordt ‘gegoogled’. Houd hier rekening mee en wees voorzichtig met wat je zegt of plaatst op internet. 

 

Succes!