Een nieuw jaar betekent nieuwe voornemens. Houd je dit jaar aan de volgende voornemens en geef je carrière en persoonlijke ontwikkeling een boost, terwijl je een burn-out voorkomt.

 

1. Blijf bij

De digitalisering zet in veel sectoren van de economie door. Door automatisering verdwijnen er banen, maar er ontstaan ook een groot aantal nieuwe banen waar digitaal geschoold personeel voor nodig is. Werknemers die zich bij laten scholen om de nieuwste ontwikkelingen het hoofd te bieden, kunnen rekenen op baangarantie voor de komende decennia. En het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling om steeds nieuwe dingen te leren.

Ook in het regeerakkoord komt dit streven naar voren: de overheid pleit voor levenlang leren: ‘Daarmee wordt verankerd dat toekomstige generaties werkenden productief en gezond kunnen werken, ook tot aan hun AOW-gerechtigde leeftijd.’

 

2. Kijk kritisch naar je carrière

Ben je eigenlijk wel tevreden met de baan die je momenteel hebt? Was dit altijd wat je wilde doen, of zou je ergens anders meer energie van krijgen en gelukkiger zijn? Krijg je überhaupt kansen op promotie? Uit het Nationaal Salaris Onderzoek 2017, uitgevoerd door Intermediair en Nyenrode Business Universiteit, blijkt dat slechts 32 procent van de mannen en 24 procent van de vrouwen tevreden is over de promotiemogelijkheden die ze krijgen.

Door met een kritische blik te kijken naar het verloop van je carrière, kom je er wellicht achter dat je toe bent aan een andere richting. En als je wel tevreden bent? Dan kun je vol overtuiging verder gaan met wat je al deed.

 

3. Pak je rust, werk aan je stressbuffer

Het is belangrijk om in het nieuwe jaar niet meteen te veel hooi op je vork te nemen. Steeds meer mensen kampen met stress, wat kan leiden tot burn-outs. Daar zit je zelf, maar ook je baas, niet op te wachten. Pak je rust, neem een keertje extra pauze, ga een blokje om lopen. Werk aan je stressbuffer.

Wat ook belangrijk is: ga het gesprek aan met je baas. Uit een onderzoek van de Arbo Unie blijkt dat leidinggevenden vaak niet weten dat werknemers met veel werkstress kampen. Door het te hebben over stress en en waar je energie van krijgt, is je leidinggevende ook beter op de hoogte van wat er speelt op de werkvloer. Dus praat met je baas, pak je rust, en stel prioriteiten. Thuis hoef je niet steeds op je mobiel te kijken of er nog werkgerelateerde e-mails binnen zijn gekomen.

 

Bron: Intermediair