Als je gaat startuppen bij Career Factory krijg je in ieder geval te maken met Nicole Jelissen. Zij is één van de vaste begeleiders/coaches. Zelf is ze ook (succesvol) ondernemer en franchisenemer, maar nu hebben we al twee woorden gebruikt waar ze niet dol op is: coach en franchisenemer. Een kennismakingsgesprek.

 

“Tja, ‘coach’ wordt tegenwoordig veelvuldig gebruikt en zegt mij dan ook wat minder,” legt ze uit, “terwijl waar ik met mensen aan werk juist heel concreet is. En het woord ‘franchisenemer’ heeft helaas een slecht imago, merk ik vaak. Alsof het niet ‘echt’ ondernemen is, en niets is minder waar! Je kunt je juist focussen op je vak en wat je graag doet en delegeert de rest.”

 

We spreken Nicole aan de vooravond van de start van de Amsterdamse pilot. “Mijn eigen bureau zit in Amstelveen, maar hiervoor ga ik me ook officieel in Amsterdam vestigen. Net als de start-uppers zit ik dan in B Amsterdam.”

 

Klappen van de zweep

Nicole is begin jaren 90 begonnen in het recruitment-vak, startte met uitzenden en groeide vervolgens door naar executive search. Daarnaast werkte ze nog als interim corporate recruiter bij een multinational. “Vanaf 2003 heb ik gewerkt aan het uitbouwen van Career Factory. Eerst in loondienst, maar dat liep zo lekker dat ik verder ging als zelfstandig ondernemer. Je kunt dus wel zeggen dat ik het klappen van de zweep ken: alle aspecten van het vak heb ik gezien.”

 

Wat maakt het vak voor haar zo aantrekkelijk? “Ik vind het fijn om mensen blij te maken! En dat is nou eenmaal wat je elke dag doet in dit vak. Je maakt opdrachtgevers blij als je hun vacature vervult, je maakt kandidaten blij als je de baan vindt die echt bij ze past. Dat is voor mij ook de ultieme drijfveer. Ja, je verdient goed, maar het is dit aspect dat me energie geeft.”

 

Foto Nicole 002Energie geven en krijgen

Veel energie geven en veel energie krijgen is een ander aspect waar Nicole van geniet. “Ondernemen is hollen en bijna nooit stilstaan. Ups, ups en werken aan nog een up. Ik heb ook zoveel leuke klanten en met bijna allemaal onderhoud ik langdurige relaties. Ik heb er nog van het allereerste begin!”

 

Volgens Nicole is die drijfveer ook wat bepaalt of iemand succesvol is of niet. “Je maakt zoals gezegd anderen blij, maar je moet er vooral zelf blij van worden. Dan maakt het niet uit om in het weekend eens iets te doen, of voor of na kantoortijden. En als je doet wat je leuk vindt, dan boek je resultaat en groeit je omzet als vanzelf.”

 

 

Hoe concreter hoe leuker

Hoe raakte Nicole betrokken bij het startuppen? “Marie-Eugenie [directeur Career Factory, red] kwam met het idee en ik was meteen enthousiast. Het past helemaal in mijn favoriete activiteit om mensen de volgende stap te laten zetten. We zijn het concept nu met een aantal mensen aan het uitwerken en hoe concreter, hoe leuker het wordt!”

 

Het wordt Nicoles rol om mensen te begeleiden in alle praktische stappen die ze zetten op weg naar zelfstandig ondernemerschap. “Ook alweer zo fantastisch! Mensen succesvol zien worden, is mooi om mee te maken. Ik draag mijn steentje bij door ze tools mee te geven en kritisch te kijken naar alles wat ze doen. Daar zit mijn toegevoegde waarde, denk ik: ik signaleer snel wat er moet gebeuren en handel daar dan naar.

 

Als je als een berg tegen het ondernemen opziet [zie vooral ook dit artikel, red.] loop ik naast je om je de weg te wijzen. Als je teleurstellingen te verwerken krijgt, en dat krijg je, houd ik je op koers. Ik laat je zien dat je er best kunt komen, en ik ben daarvoor zelf het beste bewijs.”

 

Meer weten?

Wil je meer weten over het startuppen?Bekijk dan op www.startuppen.nl voor meer informatie over dit concept en download de brochure om te ontdekken of deze kans bij je past!

 

MEER OVER STARTUPPEN